AZERBEJDŻAN dla Koneserów 2018

Bogata metropolia – Baku. Wspaniałe widoki górskie – pokryty śniegiem Kaukaz. Wioski na skalnych zboczach. Regionalne potrawy i ciekawy folklor. Orientalne bazary z przysmakami – owoce, kompoty, przyprawy, zioła i konfitury. Wieczne ognie. Pokaz tradycyjnego tańca lezginka. Degustacja wędzonego jesiotra i czarnego kawioru. Kąpiel w tradycyjnej łaźni – hammam.
27-09 - 07-10-2018
11500
Cena obejmuje

Cena obejmuje

Pobierz PDF
  • przeloty międzynarodowe,
  • przejazdy autokarem/mikrobusem, samochodami terenowymi – UAZ,
  • zakwaterowanie w hotelach 4*/5*, pokoje 2-osobowe, dopłata do pokoju 1-osobowego 3800 PLN,
  • śniadania (szwedzki stół), kolacje z regionalną kuchnią,
  • degustacje (win, koniaku, wędzonego jesiotra, czarnego kawioru, lokalnych słodyczy oraz kilku rodzajów samogonu),
  • biesiadę u udińskiej rodziny,
  • tradycyjny azerbejdżański stół herbaciany, w tym kilka rodzajów konfitur, ciasto, rodzynki z orzechami,
  • występ miejscowego zespołu folklorystycznego,
  • pokaz tradycyjnych gier konnych,
  • opłatę za bilety wstępu do zwiedzanych obiektów,
  • opiekę lokalnego polskojęzycznego pilota-przewodnika w Azerbejdżanie,
  • ubezpieczenie Signal Iduna (NW, KL, bagaż).
Program
Rozwiń cały opis
Pobierz PDF
Dzień 1 |
Zbiórka na Lotnisku Chopina w Warszawie, stanowisko odpraw LogosTour. Wylot do Azerbejdżanu.
Dzień 2 | BAKU
Przylot do Baku. Transfer do hotelu. Zakwaterowanie. Śniadanie. Odpoczynek po podróży. Po południu wyjazd na zwiedzanie Parku Narodowego Qobustan. Teren kulturowy parku został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Ochroną objęto tu między innymi skały z prehistorycznymi petroglifami. Rysunki Qobustanu to swego rodzaju ilustrowana historia wschodniego Zakaukazia od epoki mezolitu do średniowiecza. Kolacja. Powrót do hotelu.
Dzień 3 | BAKU
Zwiedzanie stolicy Azerbejdżanu – Baku. To największe i najbogatsze miasto Kaukazu jest także najbardziej kosmopolityczne, wielonarodowościowe i wielokulturowe. Zwiedzanie najstarszej części miasta. Następnie zwiedzanie pałacu Szyrwanszachów. Położony w najwyższym punkcie starego miasta był jedną z rezydencji władców Szyrwanu, państwa istniejącego w IX-XVI wieku na terenie Azerbejdżanu i płd. Dagestanu. Centrum miasta zbudowane zostało w okresie słynnej gorączki naftowej. Domy i kamienice przepychem często przypominają pałace – ich projektantami byli polscy architekci; zapoczątkowali oni w tym okresie oryginalny styl zwany bakijską secesją. Następnie zwiedzanie Muzeum Historycznego mieszczącego się w byłej rezydencji milionera z czasów gorączki naftowej Zeynalabdina Tagıyeva. Kolacja w regionalnej restauracji z szeroką gamą dań kuchni azerbejdżańskiej i miejscowym alkoholem. Po kolacji nocny spacer po Baku. Centrum miasta jest pięknie oświetlone w nocy.
Dzień 4 | BAKU - LAZA - QUSAR
Rano przejazd w góry północno-wschodniego Azerbejdżanu. Można tam podziwiać majestatyczne, pokryte śniegiem szczyty Wielkiego Kaukazu, głębokie wąwozy, ukryte wysoko w górach wioski, zielone dąbrowy i połacie owocowych sadów. Przejazd do osady Krasnaja Słoboda, zamieszkiwanej przez górskich Żydów. Przejazd do Qusar, regionu, w którym żyją Lezgini. To właśnie tu znajdują się najwyższe szczyty Azerbejdżanu. Przesiadka na samochody terenowe i przejazd do górskiej wioski Laza. Spacer do największego z wodospadów i powrót do Qusar. Następnie występ miejscowego zespołu folklorystycznego prezentującego lezginkę, najsłynniejszy taniec Kaukazu. Kolacja z regionalną kuchnią. Przejazd na nocleg.
Dzień 5 | QUBA - XINALIQ
Zwiedzanie owianej legendami osady Xinaliq, najwyżej położonej miejscowości na Zakaukaziu (2500 m n.p.m.). Po drodze piknik wysoko w górach. Położona na wierzchołku góry osada Xinaliq, z widniejącym nad nim pokrytym śniegiem trójkątnym szczytem Tufan Dag, wyróżnia się zbudowanymi z szarego kamienia i przylepionymi jeden do drugiego dziesiątkami domów. Powrót do Qusar na kolację z regionalną kuchnią. Nocleg w okolicy.
Dzień 6 | QUBA - SZAMAXI - OGUZ
Wcześnie rano wyjazd z hotelu. Przejazd samochodami terenowymi na południową stronę Wielkiego Kaukazu. Im wyżej wjeżdżają samochody, tym bardziej efektowne stają się widoki. Droga dociera do miejscowości Pirquli. Przyjazd do miasta Szamaxi i zwiedzanie m.in. zabytkowego meczetu. Przejazd do wioski Nic w większości zamieszkanej przez Udinów, potomków kaukaskich Albanów, którzy jako jedyni pozostali przy chrześcijaństwie, mimo likwidacji Kościoła albańskiego w 1836 roku przez władze carskie. Przejazd do miasteczka Oguz. Biesiada z mieszkańcami w liczącym ponad 100 lat domu udińskiej rodziny – przystawki i potrawy regionalnej kuchni, degustacja samogonu. Nocleg w Oguz.
Dzień 7 | OGUZ - SZEKI
Przejazd do miasta Szeki. Malownicze rozmieszczenie domów wśród bujnej zieleni górzystego terenu, interesujące zabytki, rzemiosło i kuchnia zapewniają miastu trwałą popularność wśród turystów. Na ulicach widać barwną społeczność mieszkających tu Szekińców. Pałac szekijskich chanów (Szeki xan sarayi) z XVIII wieku, jest pełen oryginalnych malowideł o żywej i intensywnej kolorystyce. Atmosferę pałacu tworzą też barwne witraże szebeke. Wizyta w domu rodziny Szkixanov (Szkixanovlarin evi) z XVIII w., należącym ongiś do krewnych szekijskich chanów. Jego piękne wnętrza przypominają pałac szekijskich chanów. Miasto słynie z rękodzieła, więc warto kupić m.in. tradycyjne jedwabne chusty klagayi, szale, kaukaskie czapki i tradycyjne witraże szebeke. Następnie odwiedziny w zabytkowym karawanseraju (obecnie hotel). Przejazd do Kisz, gdzie znajduje się najstarsza cerkiew chrześcijańska na Kaukazie. Prezentacja miejscowych gier konnych, podczas których jeźdźcy w tradycyjnych strojach popisują się brawurową zręcznością. Kolacja z regionalną kuchnią i nocleg w Szeki.
Dzień 8 | SZEKI - ZAQATALA - ILISU - QAX
Przejazd do miejscowości Zaqatala. Zwiedzanie okazałych pozostałości albańskiej bazyliki w Qum, datowanej na V wiek. Następnie przejazd do urokliwego wodospadu Yaszıl Szlal (Zielony Wodospad) i na malowniczo położoną plantację herbaty w Zaqatala. W tej miejscowości można też zobaczyć twierdzę i plac Dede Qorqud z kilkusetletnimi platanami. Degustacja miejscowej kuchni. Do unikalnych dań należy np. mahara wyrabiana z mąki oraz mleka i smażona w formie gwiazd nad węglem drzewnym oraz szabalıd qutabi – rodzaj naleśników z kasztanami. Degustacja odbywa się w bardzo ładnie położonej wśród zieleni regionalnej restauracji. Zwiedzanie Iczri Bazar w Qax, kwartału starej, tradycyjnej zabudowy. Następnie przejazd do İlisu – dawnej stolicy tutejszego sułtanatu. Kamienne domy İlisu są zbudowane z rzecznego kamienia, w charakterystycznym stylu tego regionu. To jedno z najbardziej malowniczych miejsc nie tylko w Azerbejdżanie, ale i na całym Kaukazie. Kolacja – potrawy z regionalnej kuchni.
Dzień 9 | LAHIC - BASQAL - BAKU
Przejazd w kierunku Baku. Postój i czas na degustację win oraz koniaków firmy winiarskiej Agro-Azerinvest. Podczas postoju nieopodal wioski Vəndam, wizyta na przydrożnym bazarze, gdzie sprzedawane są owoce, kompoty, przyprawy, zioła lecznicze oraz słynne w całym regionie konfitury. Po drodze zwiedzanie otoczonej wysokimi górami osady Lahic. Dzięki zachowanej starej kamiennej zabudowie Lahıc jest praktycznie skansenem pod gołym niebem. Od wieków słynie z produkcji ręcznie kutych wyrobów miedzianych – możliwość obserwowania procesu ich wykuwania. Przejazd do Basqal, miejscowości słynącej m.in. z tradycyjnych, jedwabnych chust klagayi, możliwość zrobienia zakupów. Mauzoleum Diri Baba w Mereze z XV w. Przyjazd do Baku. Fakultatywnie kąpiel w hamamie – tradycyjnej łaźni, która przez długie wieki była nieodłącznym elementem kultury Azerbejdżanu. Hamam był częścią życia towarzyskiego, miejscem spotkań, gdzie omawiano ważne sprawy, a mężczyźni mogli pograć przy herbacie w najpopularniejszą w Azerbejdżanie grę – nrd (tryktrak). Dla pań przeznaczony jest elegancki klub spa – Sultan Saba, w którym oprócz łaźni skorzystać można z sauny, fitnessu, basenu (cena ok. 35 EUR). Dla panów atrakcją będzie wizyta w tradycyjnym orientalnym hamamie – Taze Bey, gdzie oprócz łaźni skorzystać można z pokoju lodowego czy sauny i basenu (cena ok. 17 EUR). Kolacja z regionalną kuchnią i nocleg w Baku.
Dzień 10 | PÓŁWYSEP APSZEROŃSKI
Zwiedzanie półwyspu Apszerońskiego (Abszeron), na którym leży Baku. W dawnych czasach, w związku z „wiecznymi ogniami”, bardzo silne wpływy na tym terenie miał zoroastryzm (zaratusztrianizm), w którym kult ognia ma wielkie znaczenie. Zwiedzanie jednego z najpiękniejszych meczetów Emir-can, ufundowanego przez milionera epoki gorączki naftowej, oraz unikalnej zoroastriańskiej Świątyni Ognia Atgah w Suraxani, znanej już w średniowieczu. Odwiedziny zamku w Mrdkan z XII w. oraz w mauzoleum Mir Movsum Aga, który był postacią niezwykłą. Mauzoleum z piękną kopułą pokrytą majoliką o błękitnawym odcieniu i roślinnym ornamencie przypomina budowle Samarkandy. Następnie przejazd do Yanar Dag – „Płonącej Góry” będącej już w czasach prehistorycznych miejscem kultu z racji stale płonącego tu ognia. Powrót do Baku i spacer po Teze Bazar, gdzie można kupić m.in. świeże i suszone owoce, przyprawy, czarny kawior, wędzonego jesiotra, azerbejdżańską herbatę. Degustacja wędzonego jesiotra i czarnego kawioru. Jesiotr był zwany królewską rybą i ceniony przez smakoszy już w epoce imperium rzymskiego z racji swego wyjątkowo delikatnego smaku, zaś tutejszy kawior jest uznawany za jeden z najlepszych na świecie. Kolacja z regionalną kuchnią.
Dzień 11 |
Transfer na lotnisko. Wylot z Baku. Przylot do Warszawy.
Dodatkowe informacje
Rozwiń cały opis
Pobierz PDF
PASZPORT - WIZA
Na 45 dni przed wyjazdem należy złożyć w biurze skan paszportu (strona ze zdjęciem zeskanowana w kolorze w formacie JPG), wypełniony w jęz. angielskim wniosek wizowy do Azerbejdżanu (1 egz.), 1 skan zdjęcia – jak do paszportu (jasne tło, 3,5 cm x 4,5 cm w formacie JPG) oraz uiścić opłatę za wizę 90 PLN i za pośrednictwo wizowe 50 PLN. Paszport powinien być ważny, co najmniej 6 miesięcy od daty zakończenia wycieczki. W paszporcie powinny być min. 2 strony wolne.
NAPIWKI
Na zwyczajowe napiwki oraz opłatę za fotografowanie i filmowanie należy przeznaczyć ok. 30 EUR.
Rezerwuj online