BLOG » Artykuł

Egzotyczna wycieczka to wspaniałe widoki oraz szansa na poznanie odmiennych kultur i smaków.
Niestety, to również możliwość zatrucia, które może zepsuć podróż. Jak uniknąć takich nieprzyjemności?
Wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad.

Woda – tylko butelkowana
Przebywając w tropikalnych krajach, gdzie temperatura rzadko spada poniżej 25°, z pewnością poczujesz pragnienie. Zanim jednak sięgniesz po kusząco kolorowy napój sprzedawany w przez lokalny bar, zastanów się dwa razy.
W większości krajów woda z kranów nie nadaje się do spożycia, a to właśnie z niej uliczni sprzedawcy i właściciele małych lokali mogą przygotowywać napoje ze względu na niższe koszty. To samo tyczy się zamarzniętej wody – jeśli w Twoim drinku kołyszą się kostki lodu, możesz być niemal pewny, że niedługo rozboli Cię brzuch. Ugaś pragnienie butelkowaną wodą lub napojami w szczelnie zamkniętych puszkach. Zawsze sprawdzaj, czy zakrętka/zawleczka są nienaruszone – to jedyna gwarancja świeżości i czystości. Również podczas mycia zębów płucz usta wodą butelkowaną.
W miarę możliwości unikaj picia alkoholu, kawy i napojów gazowanych z kofeiną – w gorącym klimacie błyskawicznie się odwodnisz.
Zawsze staraj się mieć przy sobie choć jedną niewielką butelkę z wodą mineralną, aby móc regularnie uzupełniać braki płynów w ciągu dnia.

Potrawy – wyłącznie świeże
Jeśli chcesz skosztować lokalnych smakołyków, wybierz miejsca, w których potrawy są przygotowywane na Twoich oczach. Dzięki temu zyskujesz pewność, że są świeże oraz masz kontrolę nad procesem ich powstawania. Zanim zatopisz zęby w lokalnych smakołykach, powąchaj je i obejrzyj dokładnie – dosyć często można trafić na żywność, która była niewłaściwie przechowywana. Jeśli widzisz oznaki pleśnienia lub zapach dania budzi Twoje wątpliwości, po prostu zrezygnuj.
Dobrym wyjściem jest skorzystanie z wiedzy przewodnika wycieczki – doświadczony pilot powinien znać godne zaufania restauracje i bary.

Owoce i warzywa – „surowe” nie znaczy „zdrowe”
Tradycyjne bazary kuszą intensywnymi zapachami i kolorami. Na straganach piętrzą się fantazyjne owoce i warzywa o nietypowych kształtach, a sprzedawcy zachęcają Cię do skosztowania ich produktów. Pamiętaj, żeby na surowo spożywać jedynie te rośliny, które bez problemu możesz obrać. Na skórce mogą gromadzić się niebezpieczne dla zdrowia drobnoustroje. Jeśli owoc lub warzywo nie pozwalają na obranie, spróbuj je ugotować lub wielokrotnie sparzyć gorącą wodą. Również pieczenie lub grillowanie powinno zabić większość niebezpiecznych bakterii.

Zastosuj się do tych 3 porad, ale Twoja podroż minie bez kłopotliwych niespodzianek. Zwiedzaj smacznie i bezpiecznie!