BLOG » Artykuł

O tym, jak smaczna jest meksykańska kuchnia, może świadczyć fakt, że w 2010 roku została wpisana na listę UNESCO jako wzorzec kulturowy zawierający techniki kulinarne i obrzędy stosowane od wieków. Meksykanie po prostu od stuleci wiedzą, co jest dobre! Czego więc warto spróbować, zwiedzając ten kraj? Mówisz Meksyk - myślisz tacos Czy istnieje bardziej znana na świecie meksykańska potrawa? Chyba tylko burrito mogłoby stanąć w szranki ze słynnymi tacos. Do niewielkiej tortilli z mąki kukurydzianej nakłada się całą masę pysznych dodatków: kurczak, ser, fasola, kiełbasa chorizo, a nawet podroby. Łatwo również dostać wersję wegetariańską. Niezależnie od zawartości, całość zawsze polewa się guacamole lub sosem pomidorowym. W całym Meksyku istnieje mnóstwo wariacji na temat tacos - w jednym miejscu zjesz je z mocno doprawioną mieloną wieprzowiną, a w innym - z delikatnymi krewetkami i świeżą rybą. Tequila i mezcal, czyli Meksyk uderza do głowy Czym różni się tequila od mezcalu? Otóż narodowy trunek Meksyku wytwarza się jedynie w jednym z 32 stanów. To właśnie w Jalisco znajduje się idealna gleba i warunki klimatyczne do uprawy niebieskiej agawy, z której soku produkuje się tequilę. Każdy inny alkohol stworzony w innym stanie lub z innego rodzaju agawy nazywany jest już mezcalem. Nie warto jednak zamykać się na pozostałe wyroby alkoholowe, ponieważ niemal każdy stan ma swój lokalny napój z procentami. W środkowym Meksyku można delektować się pulque, które również powstaje ze słynnej agawy. Z kolei w stanie Chiapas najczęściej pija alkohol z kukurydzy i trzciny cukrowej, czyli pox. Każdego z nich warto skosztować podczas podróży lub przywieźć ze sobą do domu jako pamiątkę. Prawdziwa czekolada - przysmak władców Inków W czasach Inków czekolada była nazywana płynnym złotem i przypisywano jej niemal magiczne właściwości, zaś ziarna kakaowca stanowiły substytut waluty. Czekolada z tamtych czasów była gorzka, płynna i dość tłusta, a podawano ją w formie spienionego napoju z mlekiem. Właśnie takiej czekolady warto spróbować, będąc w Meksyku. Choć pierwszy łyk lub kęs tradycyjnej czekolady przygotowanej ręcznie z ziaren kakaowca, cukru, migdałów, cynamonu i tłuszczu może być trudny do przełknięcia, to z czasem jej smak zyskuje na szlachetności. Najważniejsze są jednak wartości odżywcze - jedna szklanka ciepłej czekolady z surowego kakao to prawdziwa bomba minerałów i witamin. To zaledwie ułamek tego, co czeka na smakoszy w dawnym imperium Inków i Azteków. Otwórz się na zupełnie nowy świat doznań - meksykańska kuchnia jest pikantna, słodka i bardzo intensywna. Jest również relatywnie tania, bo za równowartość 1 dolara możesz kupić kilka tacos. Z pewnością nie zabraknie Ci sił na zwiedzanie największych atrakcji tego kraju.