BLOG » Artykuł

Włoska kuchnia jest ceniona na całym świecie. Opiera się na prostych daniach przyrządzanych z najwyższej jakości składników. Niemal każdy region może pochwalić się charakterystycznymi tylko dla siebie przysmakami. Nie inaczej jest z Sycylią. Oto włoskie dania, których koniecznie musisz skosztować podczas kulinarnej podróży przez Sycylię.

1)    Taormina – Cannoli
Podróż zaczynamy na północy wyspy. Prowincja Messina, w której leży Taormina, słynie przede wszystkim z wyrobów cukierniczych. Choć cannoli znajdziemy na całej wyspie, to właśnie Messina jest jednym z miejsc, w których zaczęto je przyrządzać jako pierwsze. Przysmak ten pojawił się na północy Sycylii w czasach Emiratu Sycylii, kiedy wyspa znajdowała się pod panowaniem Arabów. Stąd jego podobieństwo do bliskowschodnich deserów. Cannoli składają się z rurek ze smażonego ciasta nadzianych słodkim, kremowym nadzieniem, zazwyczaj na bazie sera ricotta. Początkowo przyrządzano je w czasie karnawału. Dziś Sycylijczycy cieszą się nimi przez cały rok.

2)    Katania – Pasta alla Norma
Pierwsze skojarzenie z włoską kuchnią? Oczywiście makaron? Podróżując przez Włochy można spróbować go na setki sposobów. Katania, leżąca w prowincji o tej samej nazwie, może pochwalić się własnym makaronowym daniem – pasta alla Norma. Nazwa wzięła się rzekomo od reakcji włoskiego pisarza Nino Martoglio kiedy pierwszy raz skosztował tego dania. Miał on krzyknąć „Oto Norma”, nawiązując do wspaniałości opery „Norma”. Do przyrządzenia pasta alla Norma używa się pasty macaroni, pomidrów, smażonych bakłażanów, startego sera ricotta i bazylii.

3)    Agrigento – Taganu
Taganu pochodzi z leżącej nieopodal Agrigento niewielkiej miejscowości Aragona. Tradycyjnie przyrządza się je w Wielkanoc. Nazwa tego dania pochodzi od nazwy naczynia z gliny, w którym się je piecze. Taganu składa się z warstw makaronu, sera tuma i mięsnego sosu. Po upieczeniu danie to ma kształt tortu.

4)    Marsala – Wino Marsala
Marsala to najczęściej słodkie wino przypominające porto lub sherry. Jest to wino wzmacniane, co oznacza, że dodaje się do niego destylowanego alkoholu aby przerwać proces fermentacji. Wino to rozsławił angielski kupiec John Woodhouse, który przybył do Marsali w 1773 roku i postanowił zabrać je ze sobą do Anglii. Odniosło tam ono tak duży sukces, że w 1796 roku Woodhouse powrócił na Sycylię, gdzie sam zajął się jego produkcją.

5)    Palermo – Panelle
Odwiedzając Palermo koniecznie musisz spróbować najpopularniejszego w mieście cibo da strada czyli street foodu. Panelle to smażone, cienkie placki z ciecierzycy, podawane same lub w pszennej bułce. Można je dostać w licznych friggitorie, czyli straganach sprzedających smażone przekąski na ulicach miasta. Sprzedawcy często przed smażeniem wylewają ciasto na specjalne formy z kwiatowymi wzorami, które można potem zobaczyć na panelle. Rosnąca popularność tej przekąski sprawiła, że dziś można je dostać nie tylko na ulicy, ale też w lokalnych restauracjach.


Odkryj smaki Sycylii z LogosTour