BLOG » Artykuł

W 1959 r., gdy Gruzja była pod władzą sowiecką, nieopodal miasteczka Kwareli, zaczęto drążyć ogromny tunel w górach Wielkiego Kaukazu . Jego budowę zakończono w 1965 r.  Łącznie wydrążono 15 tuneli o łącznej długości około 7700 metrów – dwa długie równolegle tunele i 13 łączących się z nimi tunelów bocznych. Prawdopodobnie miał być to obiekt wojskowy. Nie ma jednak dokładnych informacji jakie miało być jego przeznaczenie. Do jego militarnego wykorzystania jednak nie doszło. Z czasem zaczęto wykorzystywać ten obiekt jako piwnice winne, przechowując w nim wino. W czasach sowieckich przechowywały tu wino państwowe firmy winiarskie. Prywatnych firm winiarskich oczywiście wówczas nie było. 
 
Po rozpadzie Związku Radzieckiego obiekt zaczął podupadać. W 2004 r. gruzińska firma winiarska kupiła tunel, po czym przeprowadziła jego gruntowny remont. Obecnie tunel, który nosi nazwę Gvirabi, jest udostępniony do zwiedzania.
 
Przez cały rok w tunelu panuje stała temperatura 13 °C - 14 °C i stała wilgotność. Przechowuje się w nim ogromne ilości wina – 6 milionów litrów w beczkach i cysternach oraz około 25 tysięcy butelek. Oprócz wina firma Khareba  wyrabia też brandy i wina musujące. Lato w Kachetii jest bardzo upalne. Wchodząc jednak do tunelu nawet gorącym latem  warto brać ze sobą coś cieplejszego. Na miejscu udostępniane są też pledy, aby można było się ogrzać.
 
W tunelu znajduje się małe muzeum z eksponatami związanymi z gruzińskim winiarstwem oraz sala gdzie przeprowadzane są degustacje. W czasie degustacji jest okazja nie tylko do spróbowania wina, ale również  miejscowych serów, miodu, orzechów czy oleju z pestek winogron oraz chleba. Przy wejściu do tunelu znajduje się sklep firmowy gdzie można kupić wino.
 
Z tunelu można wjechać windą do mieszczącej się 50 metrów powyżej restauracji. Jeszcze wyżej znajduje się wieża i placyk widokowy skąd otwiera się efektowny widok.