BLOG » Artykuł

Głęboko zakorzeniony w kulturze wschodu zwyczaj jedzenia pałeczkami, na początku może sprawić nam wiele trudności.
Przyzwyczajeni do spożywania posiłku nożem, widelcem lub łyżką nie zastanawiamy się nad rygorystyczną etykietą, którą przypisuje się jedzeniu w krajach azjatyckich.

Sama umiejętność trzymania i posługiwania się pałeczkami to tylko wierzchołek góry lodowej.
Pod wodą natomiast kryje się cała kultura shokubunko, która posiada wiele zasad i wymienia największe błędy.
Tradycja Najdawniejsze legendy mówią, że tradycję jedzenia pałeczkami zapoczątkowała chińska dynastia Xia, która żyła 2100-1600 lat p.n.e.
Do naszych czasów nie przetrwały jednak żadne dowody, które mogłyby to poświadczyć.
Najstarsze dokumenty, w których możemy doszukać się śladu używania pałeczek zwanych hashi pochodzą z 1100-771 roku p.n.e.
Zwyczaj ten z Chin przeniósł się do Japonii, Korei, Tajlandii, Wietnamu i wielu innych krajów azjatyckich.

Początkowo pałeczki wytwarzane były z drogiej kości słoniowej, a później z drewna.
W dawnych czasach ozdabiano je kosztownymi kamieniami np.: agatem.
Prócz materiału, z którego wykonywano hashi, od 5 tysięcy lat w kulturze shoubunko nic się nie zmieniło.
Czynność ta jest odzwierciedleniem dawnych chińskich i japońskich zwyczajów oraz wierzeń.

Sposób używania Dolną pałeczkę oprzyj na łuku pomiędzy kciukiem, a palcem wskazującym i podtrzymuj ją palcem serdecznym i środkowym.
Górną (ruchomą) trzymaj kciukiem równolegle do dolnej, natomiast palcem wskazującym steruj nią.
Pamiętaj, że górna pałeczka jest ruchoma i tylko nią się porusza.

Najważniejsze zasady :
- Ryż spożywaj z miseczki, w której został podany
- Gdy spożywasz posiłek pałeczkami, nie używaj innych sztućców
- Jeśli dostaniesz zbyt duże kawałki jedzenia, przekrój je patyczkami
- Podczas jedzenia pałeczkami siedź prosto i nie zbliżaj głowy do pałeczek, tylko pałeczki do głowy
- Jeśli podadzą Ci w restauracji ciepły ręcznik zwany oshibori pamiętaj, że służy on wyłącznie do odświeżania rąk.
- Gdy jesz pałeczkami zupę, wyciągnij z niej kawałki składników natomiast wywar wypij z miseczki
- Gdy kosztujesz jedzenia ze wspólnego talerza, nie używaj do tego końcówek pałeczek, które bierzesz do ust
- Kiedy kończysz używać pałeczek, musisz ułożyć je ostrymi końcami w lewym kierunku na specjalnej podkładce

Tych błędów nie możesz popełnić:
- podawanie jedzenia innym osobom za pomocą pałeczek
- oblizywanie pałeczek
- wbijanie pałeczek w miseczkę ryżu
- trzymanie kawałka potrawy w taki sposób, że ścieka z niej sos
- nabijanie jedzenia na pałeczkę
- mieszanie zupy pałeczkami
- trzymanie miseczki i pałeczek w jednej ręce
- machanie pałeczkami nad daniem

Ciekawostki
W restauracjach azjatyckich kucharz lub osoba, która dotykała jedzenia, nie ma zwyczaju przyjmowania pieniędzy, jest to obowiązek kasjera.
Kiedy chcesz wyrazić szacunek do kucharza w trakcie jedzenia musisz głośno siorbać, jeśli jednak jest to dla ciebie problem, możesz podejść do niego i powiedzieć „gochiso-sama deshita”, czyli „to była prawdziwa uczta”.
W restauracji nie dawaj napiwków, ponieważ może to zostać źle odebrane.

Pamiętaj, że Tajowie pałeczkami jedzą tylko makaron i weź pod uwagę fakt, że według ich wierzeń samotne spożywanie posiłku przynosi pecha.
Mieszkańcy Azji dobierają pałeczki zgodnie ze swoim miejscem w społeczeństwie.
W związku z tym, przeciętne azjatyckie domy korzystają z wierzbowych, bambusowych lub plastikowych pałeczek.
Natomiast wysoka arystokracja posługuje się złotymi pałeczkami.
W ostatnich latach najchętniej wybierane są pałeczki zrobione z jednego kawałka drewna, które zwane są waribashi.

Sprawdź naszę wietnam wycieczki jeżeli chcesz sprawdzić jak zwyczaj jedzenia pałeczkami przeniósł się z Chin do Wietnamu.